Pikén – t-shirtens kusin

I många officiella, men samtidigt inte formella, sammanhang kan en t-shirt kännas lite nedklädd. Som tur är finns det ett alternativ som är nästan lika bekvämt som en t-shirt, men aningen elegantare. Plagget ifråga har många olika namn: i Sverige är piké(tröja) eller tenniströja vanligast, på engelska kallas plagget för polo shirt eller golf shirt.

Tennis, golf och hästpolo är sporter som vanligen spelas utomhus, och som i början av 1900-talet utövades i skjorta och slips. Tennisspelarna rullade upp ärmarna på sina skjortor, men helt praktiskt var det inte. Den som kom att förändra detta var den franske tennisspelaren René Lacoste, som var aktiv på 1920- och 30-talet. Det är inte en tillfällighet att hans efternamn är detsamma som en berömd tillverkare av pikétröjor.

Den första tenniströjan

Lacoste designade en tröja med korta ärmar och en ostärkt krage som kunde vikas upp som skydda mot solen. Tröjans bakstycke var något längre än framstycket, detta för att tröjan inte skulle glida ur byxorna. Första gången Lacoste bar en sådan tröja var i US Open 1926. Materialet, bomullspiké, valdes för att det andades bättre än andra klädtyger. Tröjan var då helt vit, precis som de skjortor som vid denna tid var de vanligaste tenniskläderna. Redan året därpå hade tröjan dock försetts med en broderad krokodil.

När Lacoste lade sin tenniskarriär på hyllan 1933 slog han sig ihop med sin vän André Gillier, och startade företaget Chemise Lacoste. Detta företag har idag många typer av plagg i sitt sortiment, men tenniströjorna är de mest kända. En av Lacostes stora konkurrenter är Fred Perry, ett märke döpt efter en engelsk tennisspelare som sedermera blev amerikansk medborgare. Detta märke lanserades på 40-talet, och modellerades till stor del på Lacoste. Ytterligare en konkurrent är den amerikanske designern Ralph Lauren, vars pastellfärgade pikéer framför allt förknippas med den amerikanska östkusten, Saint Tropez och Stureplan.

Scroll to top