Kvalitet före kvantitet

För dig som gillar att vara kreativ och kanske har sinne för sömnad är tipset att sy dina egna outfits. Att klä sig i egenskapade alster är både inspirerande och uttrycksfullt, vilket gör det lättare att skapa en unik look.

Vill du komma igång med ditt eget klädskapande? Häng med – här ger vi dig de bästa tipsen för att designa och sy kläder till garderoben.

Planering och förberedelse

Du har förmodligen många kreativa idéer igång i huvudet redan, men det stående tipset när du ska sy kläder är att ägna tid åt förarbetet. Att redan i förhand köpa på dig riktigt bra tyg i olika material och färger är viktigt. För att kunna göra dina inköp tidigt i processen är det dock viktigt att skapa en bild av det du önskar sy med utgångspunkt i olika aspekter.

Du behöver ha en tydlig plan över vilken typ av plagg du ska sy samt vad själva syftet med “projektet” är. Handlar det om att ge dig själv nya plagg till basgarderoben eller vill du satsa på en framtid som modedesigner med egen kollektion? Har du en god uppfattning om vad det är du vill skapa redan innan du trampar ner symaskinspedalen kommer garanterat resultatet att bli bättre.

Från idé till slutplagg

Har du ingen professionell utbildning inom sömnad kan det vara bra att förbereda dig genom att ta del av videoklipp på YouTube. Där finns ett stort utbud av praktiska instruktionsfilmer för nybörjare inom sömnad och design. Lär dig mer om hur du skapar mönster eller hur du klipper ut dina tygbitar till plagget. Att börja i rätt ände är A och O för att lyckas när du ska sy dina egna kläder. Kom även ihåg att ta ordentliga mått – även här finns det bra videos att titta på för att veta hur exakt du ska mäta.

Beroende på vilken typ av plagg du planerar att sy kan ordningen variera när det kommer till själva sömnaden. I regel är dock detaljer så som fickor eller knappar de sista momenten när du syr kläder. Ett tips är därför att sy klart dina plagg för att få en bra bild av hur de ser ut i verkligheten innan du väljer knappar eller andra detaljer.

Scroll to top