Klädernas makt inom religion och kultur

Kläder har en viktig symbolisk makt inom många religioner, där de kan symbolisera tron på ett kraftfullt sätt och även är viktiga att bära för att hedra kulturen. Seden att bära särskilda kläder går att hitta inom en rad olika religioner, som kristendom, judendom och islam. Att klä sig på ett specifikt sätt för att hedra sin religion eller sin gud har rötter sedan långt tillbaka i tiden, även bland schamaner och naturfolk går det att hitta liknande traditioner.

Inom flera arabiska länder är det vanligt att bära ett muslimskt plagg som kallas för abaya. Om du är kvinna och besöker ett av dessa länder, som exempelvis Förenade Arabemiraten, kan det vara klokt att köpa en abaya i förväg att bära i offentliga miljöer. Du kan hitta abayas online här hos Hijab Factory som också erbjuder ett stort utbud av kjolar, klänningar och många andra plagg som passar bra i muslimska sammanhang.

Stolt över sin hijab

Tasnim Marawi är muslim och berättar hur hon som arabisk kvinna är stolt över sin hijab. Hennes slöja är en symbol för respekt, värdighet och god moral. Slöjan ger henne säkerhet, får henne att känna sig fri och ger henne ett sätt att uttrycka sin identitet. Hon bär den för att få sin skapares tillfredställelse.

Judiska klädesplagg

En kippa är en huvudbonad som traditionellt bärs av judiska män när de besöker synagogan och vid särskilda religiösa tillfällen. Kippan bärs för att visa vördnad inför Gud. För en ortodox judisk man är det nödvändigt att alltid bära sin kippa, då deras religiösa skriftsamling Talmud säger att ingen man av judisk tro bör gå fyra steg framåt utan att ha täckt huvud. Michael Ben-Menachem beskriver hur det inte skulle förhindra hatbrott om han gömmer sin identitet och sin kippa, han har under 55 år i Sverige alltid burit sin älskade huvudbonad och endast bemötts av positiva kommentarer.

Sikher bär turban

Jassa Singh är en svensk sikh som arbetar på Karolinska sjukhuset. Han bär turban på jobbet, samt en mindre dolk som han förvarar innanför sina arbetskläder. Han har också på sig ett par särskilda underbyxor som ser ut som boxershorts, samt ett armband och en kam som sitter i håret under hans turban. En sikh täcker huvudet av respekt för sin Gud, på samma sätt som muslimer använder hijab och judar använder kippa.

Scroll to top