Kända tillverkare av t-shirts

Två av de allra största tillverkarna av t-shirts i världen är de amerikanska företagen Hanes och Fruit of the Loom. Båda dessa tillverkar framför allt enfärgade t-shrts utan tryck, och det är just detta som är anledningen till att de blivit så stora: deras t-shirts säljs ofta i bulk till personer och organisationer som förser dem med tryck. Syftet kan vara att förse alla deltagare på ett läger med t-shirts, eller helt enkelt ett enkelt sätt att starta sitt eget klädmärke. Det finns dock andra tillverkare, som också förtjänar att uppmärksammas.

Marc Jacobs

Designern Marc Jacobs är kanske mest känd för att ha varit chefsdesigner för Louis Vuitton. Han gör dock även kläder i eget namn. Dessa kläder hämtar för det mesta inspiration från andra designers kreationer, men det finns ett stort undantag: Marc Jacobs t-shirts.

Jacobs har designat flera t-shirts till förmån för olika välgörande ändamål. Ett exempel är en kollektion av t-shirts med nakna kändisar, endast täckta av en text om att det är viktigt att skydda huden. Alla intäkter från denna kollektion går till behandling av hudcancer. Det finns även mycket humor i flera av hans t-shirts. Ett exempel är en tröja där trycket består av texten ”PARIS”, som strukits över med ett M och ett C så att det istället står ”MARC”.

Resteröds

Den svenska textilindustrin är till allra största delen ett minne blott. Samtidigt startar allt fler svenskar klädföretag. I 99 fall av hundra förläggs tillverkningen då till utlandet. Det finns dock företag som varit med länge, och som fortfarande har sin tillverkning i Sverige. I Ljungskile i Bohuslän har Resteröds tillverkat underkläder i trikå sedan 1935.

Eftersom t-shirten ursprungligen var ett underplagg så har dessa funnits i sortimentet länge. Och även om Resteröds sedan några år har en mer uppdaterad kollektion så säljer fortfarande deras vita och svarta t-shirts bra. Kvalitet blir helt enkelt aldrig omodernt.

Scroll to top